Suho grlo i suha usta pod maskom - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Suho grlo i suha usta pod maskom

shadow illustration

Sljedeći savjeti pomažu da kročimo kroz svakodnevicu sa snažnim glasom pod maskom.

Najvažnija je mjera zaštite od koronavirusa zaštita usta i nosa. Postupno smo se naviknuli na promijenjenu svakodnevicu. No, pogotovo nakon dužeg nošenja maske glasnice i grlo osjećaju se nekako drukčije nego inače. Bacimo pogled ispod maske. 

Novi svakodnevni dodatak: maska


Pokrivala za usta i nos sada su dio svakodnevice poput ključeva, novčanika i pametnih telefona. Nosimo ih u javnom prijevozu i trgovinama, često i na poslu ako ne možemo raditi od kuće. Dok su se naše oči već naviknule na novu sliku, grlo, ždrijelo i glasnice još uvijek možda imaju nekoliko početnih poteškoća. Naime, usta, grlo i nosna sluznica pred većim su izazovom zbog čestog nošenja maski – kod pojedinih zanimanja nose se satima. Prije ili kasnije grlo se iziritira, usta se osuše, a glasnice sve češće pucaju... I što onda?

Suha usta: zašto su grlo i ždrijelo toliko suhi?


Pogotovo ako masku nosimo svaki dan i tijekom mnogo sati, brzo zaboravimo redovito piti. To dovodi do brzog sušenja sluznice usta i ždrijela, uzrokujući neugodnu iritaciju grla,  a utječe i na glasnice. Ako dugo nosimo masku, brzo dolazi do neugodnog osjećaja u ustima, jer se ona previše osuše.

No, najneobičniji je novi način govora, jer govoriti pod maskom i nije tako lako. Bilo tijekom kratkog razgovora u autobusu ili jutarnje narudžbe u pekari,  glas se mora snažno podići kako bi ga druga osoba mogla što jasnije razumjeti kroz pokrivalo za usta i nos. Da bi nas se jasno razumjelo, moramo govoriti još glasnije i jasnije kroz dodatni sloj tkanine, što s vremenom može brzo umoriti glasnice. Rezultat toga mogu biti iritacija glasnica, čest kašalj i promuklost. Sljedeći savjeti pomoći će vam u tome da ponovno kročite kroz svakodnevicu s snažnim glasom pod maskom.

Savjeti za snažan glas i protiv suhog grla

1. savjet: Razgovor je srebro, tišina je zlato


Najjednostavniji je wellness savjet za napete glasnice naravno odmor od govora. No, to nije uvijek lako provesti, ali kad se za to ukaže prilika, glasnice će vam biti zahvalne. Važno je ne početi nesvjesno šaputati. To govor ne čini razumljivijim, potrebno se češće ponavljati, a  također otežava formiranje glasova.

2. savjet: Pijte, pijte, pijte


Kako bi se osiguralo da sluznica usta i ždrijela ostanu što je moguće podatniji i da grlo ne postane suho, trebamo mnogo i prije svega redovito piti tekućine. Postoje brojni trikovi kako bismo se podsjetili na pijenje. Na primjer, često pomaže ako čašu vode imamo u vidokrugu. Ali također može pomoći i kreiranje raznolikog plana pijenja: Koja pića volite i možete uvijek piti? Mineralna voda, sokovi ili čaj, na primjer, pogodni su kao svakodnevna alternativa običnoj vodi. Kofein treba konzumirati s oprezom, ovisno o tome koliko su teški problemi s glasnicama, jer dodatno isušuje grlo i iritira glasnice. Isto vrijedi i za pušenje. 

3. savjet: Važan borac protiv suhih usta


Praktične za putovanja i za ured su pastile za grlo, koje održavaju sluznicu vlažnom i štite od daljnjih vanjskih podražaja. Pastile za grlo s hidrogelnim kompleksom s hijaluronskom kiselinom i posebnim ekstraktom islandskog lišaja, kao što je isla medic trešnja, pomažu kod problema s glasnicama nastalih zbog njihova opterećenja, primjerice kod promuklosti i iritacija glasnica. Zahvaljujući dvostrukom zaštitnom sloju koji nastaje otapanjem u ustima, sluznica usta i grla može se regenerirati i pružiti ugodan osjećaj, za snažan glas pod maskom!

Osim toga, za zaštitu nosne sluznice prikladna je mast za nos ili sprej kao što je Nisita, koja pomažu u vlaženju  i njezi suhe sluznice nosa.