Trčanje – misliš da se tu nema što nadodati? - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Trčanje – misliš da se tu nema što nadodati?

shadow illustration

Među nama, koliko ste puta “od ponedjeljka” ili od “prvog u mjesecu” odlučili početi s tjelovježbom?

Nema ništa lakše od donošenja te odluke, ali ništa teže od toga da konačno započnete. Ne trebamo se raspisivati o tome koliko je tjelovježba korisna i zdrava, jer to već svi znate, ali možemo vas motivirati da počnete. Najbolje je započeti s najstarijim i evolucijski najprirodnijim oblikom tjelovježbe – trčanjem. Pročitajte nekoliko savjeta za početnike.

Jedino potrebno za početak – motivacija

Zašto baš trčanje za početak? Zato:

  • To je najprirodniji način kretanja i tjelovježbe za koji smo evolucijski predodređeni
  • Ne trebate puno vremena i besplatno je
  • Obučete tenisice, trenirku i izađete iz kuće – ništa jednostavnije
  • Ne treba vam posebna priprema, osobni trener, specijalna oprema ili teren
  • Ako trčite ispravno, vaše tijelo će imati velike koristi od toga
  • Možete trčati bilo gdje, u bilo koje vrijeme
  • Treba vam samo malo znanja i puno volje

Od kuda početi?

Obukli ste tenisice i uzeli ključeve od stana – odlično! Već ste puno napravili i prvi korak je uspješno odrađen. Krenite od 30-minutne šetnje. Nakon nekoliko puta, kad vam šetnja postane prelagana – krenite s brzim hodanjem bez odmora, tijekom istog vremena. Sljedeći korak je ubacivanje kratkih dionica trčanja između brzog hodanja, a s vremenom te dionice povećavajte. Bitno je da se tijekom tih dionica ne naprežete pretjerano. Uskoro ćete doći do trenutka kad ćete laganim tempom moći pretrčati svih 30 minuta, uz kratke stanke hodanja.

Sada dolazite do faze jogginga u kojoj već možete bez problema pretrčati 30 minuta bez stanki. U ovoj fazi samo lagano povećavate kilometražu. Nju nije teško pratiti uz sve aplikacije za trčanje koje postoje.

Tijekom cijelog ovog procesa vrlo je važna strpljivost. Ako iscrpite tijelo – to može jedino dovesti do ozljeda. Trčite prirodno i lagano, tijelo držite uspravno tako da je cijela kralješnica u ravnini. S vremenom ćete razviti svoj stil. Dišite mirno – udah na nos i izdah na usta.
Prije trčanja se obavezno zagrijavajte minimalno 10 minuta, a nakon trčanja istežite 20 minuta.

Nekoliko savjeta za kraj…

Kako biste znali koliko vode dnevno pijete, odvojite 2 l vode svaki dan u bocu i popijte ju tijekom dana. Tijekom trčanja mišići se brzo ugriju, stoga nije potrebno oblačiti deblju odjeću jer će vam biti vruće. Vaganje prije i poslije trčanja može biti zavaravajuće jer zapravo pokazuje izgubljenu vodu u organizmu tijekom trčanja (znojenje). Najbolje se vagati svaka 2 tjedna – to će vam zaista pokazati koliko ste mase izgubili.

Poslije trčanja nećete biti jako gladni, baš suprotno – apetit će vam se smanjiti. Osjećat ćete se bolje psihički jer se tijekom kretanja oslobađa hormon endorfin koji vam poboljšava raspoloženje.

Želimo vam ugodno trčanje.