Upala srednjeg uha sa sekretom - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Upala srednjeg uha sa sekretom

shadow illustration

Upala srednjeg uha je vrlo česta, javlja se u 8 od 10 djece mlađih od 10 godina.

Što je upala srednjeg uha sa sekretom ili sekretorni otitis?

Uho je podijeljeno na 3 dijela, vanjski ušni kanal, srednje uho (mjesto na kojemu se javlja infekcija) i unutarnje uho u kojemu se nalaze splet živaca i centar za ravnotežu. Tanka membrana bubnjića dijeli vanjsko od unutarnjeg uha. Srednje uho je povezano sa stražnjim dijelom nosa i grlom uskim prolazom koji se zove Eustahijeva tuba. Ona pomaže izjednačavanju tlaka unutar i izvan uha. Isto tako pomaže i otjecanju tekućine iz srednjeg uha.

Ukoliko dođe do začepljenja Eustahijeve tube, najčešća posljedica obične prehlade, srednje uho neće biti ispunjeno zrakom nego tekućim sadržajem koji ne može neometano otjecati kroz nos. Nakon nekog vremena ta tekućina postaje gusta i ljepljiva, a dijete počinje imati poteškoće sa sluhom. Upala srednjeg uha je vrlo česta, javlja se u 8 od 10 djece mlađih od 10 godina.

Sekretorni otitis (Otitis media serosa – OME)

Sekretorni otitis je vrlo često stanje koje pogađa 80 % djece tijekom djetinjstva. Javlja se barem jednom u 7 od 10 djece prije njihove 4. godine života, pri čemu češće kod dječaka.

Otovent® – sprječava i rješava problem

Otovent® je jedina klinički ispitana, nekirurška metoda liječenja sekretornog otitisa.

Regulacija tlaka u srednjem uhu je poznat i važan način liječenja poremećaja u srednjem uhu kod djece. U zdravom uhu, tlak zraka u prostoru srednjeg uha se normalno izjednačava gutanjem i zijevanjem. Ako mehanizam regulacije negativnog tlaka u srednjem uhu nije odgovarajući, nakon nekoliko tjedana dolazi do nakupljanja ljepljivog sekreta u srednjem uhu koji ometa sluh djeteta.

Otovent® je dokazana prva linija liječenja kojom se u više od 50 % bolesnika može izbjeći kirurško umetanje cjevčice za drenažu u bubnjić.