Upala vanjskog uha - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Upala vanjskog uha

shadow illustration

prof. dr. sc. Željka Roje

Upala vanjskog uha predstavlja upalu kože zvukovoda, koja je vrlo tanka i bez potkožnog masnog tkiva te je čvrsto srasla s kosti i hrskavicom. Zbog toga je koža vanjskoga slušnog hodnika izrazito osjetljiva na bol. Dijete navodi osjećaj nelagode koja ima raspon od svrbeža do vrlo jake boli koja se pojačava pomicanjem uha, otvaranjem usta i žvakanjem. Tijekom upale koža zvukovoda se zacrveni i otekne, što dovodi do zatvaranja kanala kojim zvuk putuje do srednjeg uha, pa zbog toga dijete slabije čuje. Uz to se može javiti i iscjedak iz uha.

Nekoliko mudrih:

1. Ako ste na ljetovanju i Vaše se dijete nakon kupanja žali na bol u uhu, nema temperaturu i nije mu začepljen nos, vjerojatno ima upalu vanjskog uha.
2. Probali ste ukapati kapi u uho , ali jednostavno ne prolaze? Vjerojatno je koža zvukovoda jako otečena, a kanal u cijelosti zatvoren, pa kapi ne mogu ući. U tom slučaju otorinolaringolog će u zvukovod postaviti trakicu s antibiotskom i protuupalnom masti kako bi se postiglo otvaranje kanala, što će omogućiti daljnje liječenje kapima. Trakica ostaje u uhu dva dana.
3. Tijekom upale vanjskog uha ne močite bolesno uho. Zaštitite ga vatom koju s vanjske strane možete premazati vazelinskom kremom.
4. Obavezno djetetu dajte analgetik na usta dok se upala ne smiri.

Kako spriječiti ponavljanje upale vanjskog uha?

1. Ne čistite uši štapićima za uho ni bilo čim drugim (ukosnicama, čačkalicama, pincetama) jer na taj način možete oštetiti kožu zvukovoda i otvoriti vrata za ulaz bakterija i gljivica u kožu, što uho predisponira upali!
Osim toga štapićima “nabijate” ušnu smolu do bubnjića, odakle više ne može izaći prirodnim putem (pomicanjem zvukovoda tijekom govora, plakanja, zijevanja i žvakanja), a to dovodi do daljnjeg osjećaja nelagode i zaglušenosti. Ušna smola (cerumen) čisti se samo s onog dijela uške i zvukovoda koji je dostupan pogledu (to se napravi prstom omotanim u gazicu)! Dobro je da su uši malo “zamašćene” ušnom masti – ona ima protubakterijsko djelovanje. Ponekad možete koristiti blaga ceruminolitička sredstva za otapanje cerumena.

2. Ne perite uši sapunom i/ili šamponom – odmašćena je koža osjetljivija na infekcije, a smanjuje se i kiselost kože, čime se gubi njezina prirodna zaštita.
3. Nakon kupanja obrišite uho kako je već rečeno i svaku ušku i zvukovod sušite sušilom za kosu podešenim na najmanju snagu i udaljenim 30 cm od uha. Bakterije i gljivice ne mogu rasti bez vlage.
4. Vodite računa o higijeni slušalica za uši koje veća djeca redovito razmjenjuju.

Liječenje upale vanjskog uha gotovo uvijek je lokalno (masti, kapi), uz uzimanje analgetika na usta, i traje oko sedam dana. Samo u slučaju vrlo jake upale potrebno je davati antibiotik na usta, a nakon sanacije upale dijete uredno čuje.

Autorica teksta
prof. dr. sc. Željka Roje
Privatna specijalistička ordinacija za otorinolaringologiju prof. dr. sc. Željka Roje
Kranjčevićeva 45, Split

shadow illustration