Zašto je ranu važno njegovati gelom?
Biram Zdravlje logo

Zašto je gel za rane bolji od masti?

Zašto je gel za rane bolji od masti? shadow illustration

Vlažno zarastanje rana je praksa koja predstavlja održavanje vlažnog okoliša rane kako bi njezino zarastanje bilo maksimalno pospješeno

Princip vlažnog zarastanje rana je praksa koja predstavlja održavanje vlažnog okoliša rane kako bi njezino zarastanje bilo maksimalno pospješeno.

 

Vlažno zarastanje rana je praksa koja predstavlja održavanje vlažnog okoliša rane kako bi njezino zarastanje bilo maksimalno pospješeno. 


Ovakav pristup cijeljenju rana prisutan je od 60-ih godina prošloga stoljeća, kada je dokazano da vlažna okolina optimizira zarastanje rana, a nedugo nakon vlažno cijeljenje postaje i dio standardne prakse te se danas radi o pomno istraženom području obzirom da su se u kasnijim desetljećima radile opširne studije na životinjskim modelima, a postoje i klinička istraživanja na ljudima.
 

Ranije, prije primjene ovakvog pristupa, korišteni su zavoji koji su služili za upijanje tekućina i mehaničku zaštitu od vanjskih nečistoća i novih ozljeda.


Danas postoje razne obloge i (hidro)gelovi koji imaju važnu ulogu u cijeljenju rane.

Koje su prednosti vlažnog zarastanja rana?

  • smanjena vjerojatnost nastanka infekcije

Vlaga stvara nepovoljan pH za rast mikroorganizama, a potiče angiogenezu, čime se ograničava progresija ozljede.​​​​​​

  • manja bol

Smanjenje boli dovodi do smanjenja stresa i umora uzrokovanog ozljedom, što posljedično dovodi do bolje pokretljivosti, a time i do bolje cirkulacije i oksigenacije tkiva, a samim time i do bržeg zarastanja.

  • smanjenje ožiljaka

Vlažna obrada rana, potičući rast i kretanje novih stanica i osiguravajući učinkovitost proteina za zatvaranje rane, uzrokuje smanjenu upalu, potiče ravnomjernije stvaranje kože i smanjuje eventualne ožiljke.

Kao što je ranije spomenuto, danas na tržištu postoje razne varijante koje pomažu zarastanju rana.
 

Pa su tako prisutni antibiotski gelovi koji istovremeno vlaže ranu, osiguravaju dodatnu antibakterijsku zaštitu i potičnu njezino cijeljenje kao što je Tyrosur gel 1 mg/g.
 

Uspješno liječenje rana temelji se na preciznoj kontroli i kontinuiranom praćenju procesa cijeljenja rane te kako vlažno tretiranje rana potiče ponovnu epitelizaciju i smanjuje mogućnost infekcije, što konačno rezultira smanjenim stvaranjem ožiljaka u usporedbi s tretmanom u suhom okruženju.

 


 

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

 


 
LITERATURA:
https://www.woundsource.com/blog/benefits-moist-wound-healing, pristupljeno 16.4.2023.
Johan P.E. Junker, Rami A. Kamel, E.J. Caterson, and Elof Eriksson.
Clinical Impact Upon Wound Healing and Inflammation in Moist, Wet, and Dry Environments.
Advances in Wound Care.Sep 2013.348-356.http://doi.org/10.1089/wound.2012.0412