Kako živjeti s IBS-om
Biram Zdravlje logo

Kako se nositi s IBS-om i živjeti punim plućima

IBS shadow illustration

IBS je kompleksan problem koji traži i promjenu načina života.

 

Osobe koje žive sa Sindromom iritabilnog crijeva (IBS) teško se navikavaju na situaciju da im stolica diktira svaki aspekt života - od učinkovitosti na poslu do druženja s prijateljima.

IBS nema samo jedan određeni uzrok ili jednostavni način izlječenja. Zato ga je teško dijagnosticirati, a još teže živjeti s njim: 

"Kada izađem van, nikad nisam posve opuštena te prvo provjerim gdje mogu pronaći toalet. Moram biti snažna i boriti se s tom situacijom jer inače nikad nigdje ne bi otišla...a ne želim da mi probava kontrolira život”.

Očiti simptomi IBS-a su:

  • bolovi u abdomenu, odnosno trbuhu
  • nadutost i plinovi
  • nepredvidiv ritam pražnjena crijeva koji se očituje zatvorom ili proljevom
  • pojava sluzi u stolici
  • osjećaj nepotpunog pražnjenja crijeva

Kako da se osjećam bolje

Kad živimo s IBS-om imamo osjećaj kako nam probava potpuno kontrolira život jer ne znamo kad će simptomi "udariti", a što može rezultirati dodatnim stresom te osjećajem tjeskobe i iscrpljenosti  -  ako ne mogu kontrolirati svoju probavu, kako mogu kontrolirati bilo što drugo u životu. 

Ovo je bolest koja pogađa 10 do 15% stanovništva, česta je, a iako lijeka još nema, olakšanje kod nošenja sa simptomima i vraćanja životnog ritma u vlastite ruke donosi koloidna silicijeva kiselina.

Proizvodi koji sadrže koloidnu silicijevu kiselinu ublažavaju sve vrste probavnih tegoba. Silicijeva kiselina oblaže želudac i crijeva te kao magnet veže na sebe štetne sastojke te ih pomaže izbaciti iz organizma. 

Na taj način tegobe se vrlo brzo smiruju i dolazi do olakšanja.

Kako živjeti s IBS-om

IBS je kompleksan problem koji traži i promjenu načina života.

Sindrom iritabilnog crijeva često se naziva i nervoza crijeva

Karakterizira ga kronična skup probavnih tegoba na koje utječu različiti faktori vezani uz stil života, prehranu i osjetljivost organizma.

Iako koloidna silicijeva kiselina, kao što je Silicolgel, smiruje simptome IBS-a i pomaže kod kvalitete života, oboljeli od IBS-a trebaju promjenu prehrane i načina života te stručnu pomoć kako bi otkrili koji su mogući uzroci problema i kako im stati na kraj.

Međutim, mnogi ne traže medicinsku pomoć ili dijagnozu, a jedan od glavnih razloga zašto većina oboljelih nikada ne zatraži pomoć je neugoda zbog simptoma.

Otkači sram i biraj zdravlje

Ako sumnjate na IBS, potražite pomoć stručnjaka. Naučite pričati i smijati se situacijama s kojima se nosite, recite za njih ljudima koji vas okružuju i kako se osjećate zbog toga -  kad dobijete podršku okoline i stručnjaka, bit će vam lakše.