Nos - Savjetovalište - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Nos

Ukoliko je nos začepljen preporučuje se upotreba i Nisita® spreja i Nosi® aspiratora.

Cijena je cca 160kn.

Novorođena djeca dišu kroz nos jer ne znaju disati na usta do 6 mjeseca života stoga neuklonjeni nosni sekret može uzrokovati probleme s hranjenjem.
Ako se ne ukloni inficirani nosni sekret, može doći do komplikacija poput upala u maksilarnim sinusima, srednjem uhu ili upale tonzila.
Inficirani sekret može dospjeti u dio dišnog sustava te grlo. Progutani sekret može uzrokovati bol u želucu, povraćanje, dijareju te gastritis u djeteta.
U ozbiljnim slučajevima, oteknuće nazalne mukozne membrane smeta ventilaciji ušnog kanala koji je povezan s nosom. To objašnjava kasniju pojavu poremećaja sluha kao komplikaciju nastalu od jednostavnog početnog šmrcanja.
Redovitom higijenom nosne šupljine sve te komplikacije i problemi mogu se spriječiti.

Dodatni oprez pri korištenju ovog uređaja potreban je u slučaju postojanja ranica u nosu i također ako je dijete sklono čestim krvarenjima iz nosa ili ima kroničnu hemofiliju.

Nosi® aspirator je vrlo jednostavan za rastavljanje i čišenje. Otporan je na toplinu, čist se pod mlazom vrele vode. Nije dozvoljeno čišćenje u perilici suđa niti sterilizacija u mikrovalnoj pećnici.

  1. Spojiti dijelove aspiratora
  2. Širi nastavak aspiratora (B) spojiti na cijev usisivača
  3. Zatvoriti jednu nosnicu djeteta, a u drugu staviti uži nastavak aspiratora (A) uz već uključeni usisivač
  4. Rastaviti dijelove aspiratora i oprati pod mlazom vrele vode

Preporučuje se tokom usisavanja sekreta vršak aspiratora staviti sa strane nosne šupljine, položeno prema dolje jer se sekret zbog svoje težine sakuplja u dnu nosne šupljine.
Korisnika ne treba ostaviti bez nadzora.

Nema podataka kako se Nisita® ne bi smjela koristiti tijekom trudnoće ili dojenja.

Nisita® sprej i mast možete koristiti kroz duži vremenski period za vlaženje sluznice nosa.

Nisita® sprej i mast su prirodnog sastava i ne sadrže konzervansa stoga se mogu koristiti kroz duži vremenski period za vlaženje sluznice nosa, što je vrlo važno kada suh zrak (npr. radi centranog grijanja) može uzrokovati sušenje sluznice nosa.

Vlažno okruženje u nosu je vrlo važno jer omogućuje pravilno funkcioniranje sluznice nosa.

Nisita® sprej i mast se smije i preporučuje se korisiti kao dodatna terapija u liječenju alergija. Nisita® sprej pomoći se isprati alergene sa sluznice nosa(čisti sluznicu nosa) te se upotreba spreja preporučuje nakon svakog boravka na otvorenom prostoru. Primjena Nisita® masti preporučuje se prije boravka na otvorenom jer će Nisita® u obliku masti napraviti tanak film na sluznici nosa kojim će se sluznica nosa zaštiti od djelovanja alergena. Također, neki lijekovi za alergije (iako neophodni) mogu izazvati nuspojave npr. suhoća sluznice nosa gdje je od velike pomoći Nisita® mast jer rješava problem suhoće sluznice nosa. Oba oblika mogu se koristiti po potrebi, kroz duži vremenski period. Nisita® je prirodnog sastava i bez dodatka konzervansa.

Poštovana, indikacija Nisita® masti upravo je suha sluznica nosa. Mast možete kombinirati sa sprejem ili koristiti samostalno.

Nisita® sprej i mast može se koristiti od dojenačke dobi.
Radi malog i ergonomski oblikovanog nastavka za nos i odmjerenih doza, Nisita® sprej je odličan izbor za male bebe i djecu. 
Sprej razređuje sekeret i čisti nos, stoga ga preporučujemo kod problema začepljenog nosa.

Fiziološka otopina je 0,9% otopina soli natrij- klorida, dok su izotonične otopine sve one koje po osomolalnosti prisutnih soli odnosno preciznije njihovih iona odgovaraju osmolalnosti stanične tekućine. Za objasniti osomolalnost potrebno se prisjetiti školske lekcije o procesu osomoze, tj. prijelazu kroz polupropusnu membranu do potpunog izjednačavanja koncentracija s obje strane te membrane.

Nisita osim soli natrij- klorid sadrži još jednu sol, natrij- hidrogenkarbonat, koja omogućuju takvu pH sredinu u kojoj je prirodni mehanizam čišćenja (mukocilijarni klirens) optimalan.

Nisita® sprej namijenjen je prvenstveno održavanju higijene nosa, ali i za ovlaživanje suhe sluznice nosa. Higijena nosa naročito je važna kod male djece budući su dišni putevi sićušni, a sami ne znaju ispuhati nakupljni sekret. Mast radi tankog filma koji ostavlja na površini sluznice pogodna je za regeneraciju isušne i oštećene sluznice. Također se preporučuje kod učestalog krvarenja iz nosa te za omekšavanje krusta u nosu.

Mast smiju koristi djeca od godine dana starosti.

Prednost spreja je upravo jednostavna primjena kod male djece. Nastavak za aplikaciju spreja dovoljno je uzak da može ući u male nosnice, a primjena je moguća iz svih smjerova što omogućuje primjenu i kod ležećeg položaja. Doze su odmjerene, i jedna potisak je jedna doza.

Približno jedan centimetar masti istisnite u nosnicu i laganom masažom nosnica izvana istisnite višak masti i obrišite. Na taj način ostat će dostatno masti na unutrašnjoj površini nosnica, a višak se odstrani.