Nos - Savjetovalište - Biram zdravlje
Biram Zdravlje logo

Nos

Ukoliko je nos začepljen preporučuje se upotreba i Nisita® spreja i Nosi® aspiratora.

Cijena je cca 160kn.

Novorođena djeca dišu kroz nos jer ne znaju disati na usta do 6 mjeseca života stoga neuklonjeni nosni sekret može uzrokovati probleme s hranjenjem.
Ako se ne ukloni inficirani nosni sekret, može doći do komplikacija poput upala u maksilarnim sinusima, srednjem uhu ili upale tonzila.
Inficirani sekret može dospjeti u dio dišnog sustava te grlo. Progutani sekret može uzrokovati bol u želucu, povraćanje, dijareju te gastritis u djeteta.
U ozbiljnim slučajevima, oteknuće nazalne mukozne membrane smeta ventilaciji ušnog kanala koji je povezan s nosom. To objašnjava kasniju pojavu poremećaja sluha kao komplikaciju nastalu od jednostavnog početnog šmrcanja.
Redovitom higijenom nosne šupljine sve te komplikacije i problemi mogu se spriječiti.

Dodatni oprez pri korištenju ovog uređaja potreban je u slučaju postojanja ranica u nosu i također ako je dijete sklono čestim krvarenjima iz nosa ili ima kroničnu hemofiliju.

Nosi® aspirator je vrlo jednostavan za rastavljanje i čišenje. Otporan je na toplinu, čist se pod mlazom vrele vode. Nije dozvoljeno čišćenje u perilici suđa niti sterilizacija u mikrovalnoj pećnici.

  1. Spojiti dijelove aspiratora
  2. Širi nastavak aspiratora (B) spojiti na cijev usisivača
  3. Zatvoriti jednu nosnicu djeteta, a u drugu staviti uži nastavak aspiratora (A) uz već uključeni usisivač
  4. Rastaviti dijelove aspiratora i oprati pod mlazom vrele vode

Preporučuje se tokom usisavanja sekreta vršak aspiratora staviti sa strane nosne šupljine, položeno prema dolje jer se sekret zbog svoje težine sakuplja u dnu nosne šupljine.
Korisnika ne treba ostaviti bez nadzora.

Nisita® sprej i mast se smije i preporučuje se korisiti kao dodatna terapija u liječenju alergija. Nisita® sprej pomoći se isprati alergene sa sluznice nosa(čisti sluznicu nosa) te se upotreba spreja preporučuje nakon svakog boravka na otvorenom prostoru. Primjena Nisita® masti preporučuje se prije boravka na otvorenom jer će Nisita® u obliku masti napraviti tanak film na sluznici nosa kojim će se sluznica nosa zaštiti od djelovanja alergena. Također, neki lijekovi za alergije (iako neophodni) mogu izazvati nuspojave npr. suhoća sluznice nosa gdje je od velike pomoći Nisita® mast jer rješava problem suhoće sluznice nosa. Oba oblika mogu se koristiti po potrebi, kroz duži vremenski period. Nisita® je prirodnog sastava i bez dodatka konzervansa.

Fiziološka otopina je 0,9% otopina soli natrij- klorida, dok su izotonične otopine sve one koje po osomolalnosti prisutnih soli odnosno preciznije njihovih iona odgovaraju osmolalnosti stanične tekućine. Za objasniti osomolalnost potrebno se prisjetiti školske lekcije o procesu osomoze, tj. prijelazu kroz polupropusnu membranu do potpunog izjednačavanja koncentracija s obje strane te membrane.

Nisita osim soli natrij- klorid sadrži još jednu sol, natrij- hidrogenkarbonat, koja omogućuju takvu pH sredinu u kojoj je prirodni mehanizam čišćenja (mukocilijarni klirens) optimalan.

Približno jedan centimetar masti istisnite u nosnicu i laganom masažom nosnica izvana istisnite višak masti i obrišite. Na taj način ostat će dostatno masti na unutrašnjoj površini nosnica, a višak se odstrani.